Ahlbergin kasvikset

Lähiluomua

Ahlbergin luomutilan kasvikset kasvatetaan vain puolen tunnin ajomatkan päässä Nokasta.
 
Ahlbergin huippulaadukkaat luomukasvikset ja -yrtit ovat merkittävässä osassa useimmissa Nokan annoksissa ja niiden käytössä seurataan satokauden etenemistä.

Ahlbergin luomutilan kasvikset kasvatetaan vain puolen tunnin ajomatkan päässä Nokasta.
 
Sipoon Östersundomissa sijaitsevan Ahlbergin puutarhan juuret juontavat vuoteen 1922, jolloin Ahlbergin kauppapuutarha perustettiin Helsingin Viikissä. Nykyiselle paikalleen puutarha muutti vuonna 1967. Vuodesta 1992 sitä on luotsanneet hortonomit Kaijus Ahlberg ja Minna Tengvall.  Kokonaan luomutuotantoon puutarha siirtyi vuonna 2000.
 
 
”Yhteistyömme Nokan kanssa alkoi heti, kun Ari aloitti keittiöpäällikkönä. Törmäsimme sattumalta jossain tapahtumassa. Ja yhteistyö on vain tiivistynyt vuosien mittaan”, Ahlbergin puutarhan Minna Tengvall kertoo.
 
Ahlbergin huippulaadukkaat luomukasvikset ja -yrtit ovat merkittävässä osassa useimmissa Nokan annoksissa ja niiden käytössä seurataan satokauden etenemistä.
 
”Arin kanssa soitellaan puolin ja toisin ja kysellään ja heitellään ideoita. Tämä on saanut meidätkin kokeilemaan monia uusia kasveja ja miettimään tarkemmin eri sesonkeja. Nokan esimerkin ansiosta olemme uskaltautuneet ottamaan ravintolat tärkeimmiksi asiakkaiksi, ja tarjoamaan heille sesongin mukaiset raaka-aineet”, Minna jatkaa.
 
Ahlbergin puutarhassa keskitytään monipuolisen luomutuotannon ja laadun lisäksi ympäristön ja työntekijät huomioivaan toimintaan. Tuholaistorjunnassa käytetään biologista torjuntaa.
 
Samaan tapaan kuin Ravintola Nokan keittiössä, Ahlbergin puutarhassa pyritään minimoimaan kaikkien toimintojen ympäristökuormaa. Luonnonmukaisessa viljelyssä kaikki eloperäinen jäte kierrätetään kompostoimalla se. Myös kaikki muut jätteet lajitellaan ja kierrätetään.
 
Ympäristövastuullisuuden lisäksi luomutuotannossa on kaksi asiaa yli muiden: laatu ja maku. Ne ovat erittäin korkeassa arvossa Nokan valinnoissa.
 
”Tasanen korkea laatu ja ylivoimainen maku takaavat sen, että me Nokalla pystymme tarjoamaan asiakkaillemme elämyksellisiä annoksia, joissa käytämme monipuolisesti erilaisia kasviksia ja yrttejä”, Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho toteaa.
 
”Ei voisi olla viljelijälle parempaa palkintoa, kuin kuulla, nähdä ja maistella niitä ihania ja upeita annoksia, joita niin lahjakkaat keittiön ammattilaiset Nokassa tekevät, itse kasvattamistamme tuotteista”, Ahlbergin Kaijus ja Minna iloitsevat.
 
Ravintolatoiminnan kannalta oleellista ovat myös luotettavat toimitukset ja se, että toiminta vastaa myös ravintolan periaatteita. Siksi onkin mahtavaa, että Ahlbergin kasvattamat yrtit ja kasvikset tuodaan ravintolaan suoraan puutarhalta. Näin ne ovat aina tuoreita, pakkausmateriaalia käytetään mahdollisimman vähän ja kuljetuksen hiilijalanjälki on pieni.
 
Ahlbergin Minna onkin tuttu näky Nokalla aamupäivisin, kun hän tuo täydennyksiä keittiöön ja samalla huoltaa kesäisin terassin kukkaistutukset – jotka nekin ovat peräisin Ahlbergin puutarhasta.
 
”Terhin kanssa yhdessä mietimme, millaiset istutukset olisivat kivat terassilla. Usein istutuksissa käytetään samoja kasveja kuin keittiössä. Näin asiakkaatkin pääsevät tutustumaan niihin myös alkuperäisessä muodossa”, kertoo Ahlbergin Minna Tengvall.
 
Ahlbergin puutarha on koko toiminta-aikansa ollut edelläkävijä ja uuden kokeilija, olipa kyse sitten menetelmien kehittämisestä tai uusista yrteistä, kasviksista tai vaikkapa syötävistä kukista. Juuri siksi se on täydellinen pari Ravintola Nokalle ja yksi Nokan pitkäaikaisimmista luottotoimittajista.
 
”Nokkalaiset aloittavat kesäretkensä useimmiten meidän puutarhaltamme. Näin tutustumme kaikki toisiimme, ja myös salin henkilökunta tietää, mistä puhuvat, kun puhuvat Ahlbergin puutarhasta. Tunnelma nokkalaisten kanssa aina yhtä iloista”, Minna kuvailee.