Cold Brew

Alkoholittomat juomavaihtoehdot

Cold brew -mestari Iina Peltosen kehittämät juomat tarjoavat annosten kaveriksi alkoholittomat vaihtoehdot. Ennakkoluulottomasti yhdistellyt makuparit tukevat Nokan annosten luonnollisia makuja.

Cold brew -mestari Iina Peltosen kehittämät juomat tarjoavat annosten kaveriksi alkoholittomat vaihtoehdot. Ennakkoluulottomasti yhdistellyt makuparit tukevat Nokan annosten luonnollisia makuja.
Ravintola Nokassa yhdeksän vuotta työskennellyt päätarjoilija Iina Peltonen on palkittu salityöskentelystään PRO-palkinnolla. Iinalla on myös kokin koulutus ja kokemusta ravintolakeittiössä työskentelystä, mutta salin puolelle veti halu keskittyä asiakaspalveluun ja mahdollisuus luoda ihmisille kokonaisvaltaisia ruokailuelämyksiä.
Kokkitaustasta on hyötyä cold brew -uutteiden makuyhdistelmien kehittämisessä, koska moniulotteisten makujen yhdistäminen on tuttua.
Cold brew -kokeilut alkoivat Iinalla kotona, kun hän alkoi yhdistää teetä ja itse keräämiään villiyrttejä. Kokeilut etenivät nopeasti siihen, että uutteista rakennettuja juomia alettiin maistella myös Nokassa. Ne ovat olleet tarjolla alkoholittomina vaihtoehtoina ruokajuomiksi jo puolitoista vuotta. Nykyisin sen lisäksi, että Iina työskentelee Nokan salissa päätarjoilijana, hän toimii myös cold brew -mestarina ja vastaa Nokassa alkoholittomien juomien suunnittelusta ja valmistamisesta.
Cold brew -juomien pohjana on kylmässä vedessä pitkään uutetut teenlehdet. Teestä ja tavoiteltavista mauista riippuen tämä vie 5–15 päivää. Sen jälkeen uute siivilöidään ja teenlehdet kuivataan toista uuttamiskierrosta varten.
Teevalinta luo pohjan sille, millaisten ruokien kanssa cold brew’ta kannattaa tarjota.
Vihreä tee saattaa olla maultaan jopa hieman merellinen, ja sopii siten kalaruokien ja kevyempien alkuruokien pariksi. Ravintola Nokka on kuulu siitä, että annoksissa käytetään rakkohaurua. Rakkohaurun lisääminen vihreästä teestä tehtyyn uutteeseen korostaa entisestään merellistä makua. Tai jos vaikka kala-annoksessa on katajanmarjaa, sitä voi lisätä myös tarjottavaan juomaan.
Mustassa teessä on tanniinia, joka luo mainion pohjan liharuokien kanssa tarjottaville, voimakasmakuisille uutteille. Tummien liharuokien ja täyteläisten kastikkeiden pariksi tulevaan cold brew’hun voi lisätä vaikka hapokasta puolukkamehua ja pippuria. Poroannoksen kanssa tarjottavaksi Iina kehitti juoman, jossa on savustettua teetä, puolukkaa ja rosmariinia.
Valkoisesta teestä puolestaan syntyy parhaat juomat jälkiruoille. Aterian päättävät juomat saavat olla makeita ja jopa heleitä. Ja jos jälkiruoassa on vaikka syötäviä samettikukkia, niin miksei niitä käyttäisi myös annokselle suunnitellussa juomassa.
Kaikki Ravintola Nokan alkoholittomat ruokajuomat eivät ole teepohjaisia. Niiden pohjana saatetaan käyttää myös pelkästään mehuja – tai vaikka kotijuustoannoksen tomaattivettä, joka saa potkua basilikasta.
”Pidän uusien cold brew -makujen kehittämisestä erilaisien annosten pariksi. Cold brew’t ovat hyvin mukailtavia ja erilaisten kombojen kirjo on valtava”, Iina kertoo.
”Erityisen tärkeänä pidän sitä, että monipuolisen viinivalikoiman ja tarkkaan harkittujen viinisuositusten lisäksi pystymme tarjoamaan täysin kilpailukykyisen ja räätälöidyn valikoiman alkoholittomia vaihtoehtoja.”