Nokan äitienpäivälounas / Nokka Mother’s Day Lunch

Bovikin luomua

Bovikin luomutilan suomenlammas saa makunsa puhtaasta luonnonravinnosta.
Luonnonlaitumilla rannikolla ja saaristossa kasvaneet karitsat ovat erikoisroolissa Nokan kesämenussa. Karitsaa tarjotaan kesän aikana eri tavoin valmistettuna ja sesongin lisäkkeillä.

Bovikin luomutilan suomenlammas saa makunsa puhtaasta luonnonravinnosta.
Luonnonlaitumilla rannikolla ja saaristossa kasvaneet karitsat ovat erikoisroolissa Nokan kesämenussa. Karitsaa tarjotaan kesän aikana eri tavoin valmistettuna ja sesongin lisäkkeillä.
Bovikin luomutila on yksi pitkäaikaisimmista Ravintola Nokan vastuullisista luottotuottajista. Bovikin tilan suomenlampaat ovat vanhaa suomalaista kantarotua, joka on sopeutunut hyvin pohjoiseen ilmastoon.
Bovikin tilaa toisessa sukupolvessa vetävä Emmi Nurmi jatkaa vanhempiensa aloittamaa arvokasta työtä.
”Tilan pyörittäminen on ajoittain raskasta työtä, mutta oli luontevaa, että jatkoin tilan pitämistä, koska haluan vanhempieni aloittaman toiminnan jatkuvan. Olen elänyt täällä suurimman osan elämästäni, tämä on osa elämänkatsomustani”, Nurmi sanoo.
Eläinten hyvinvointi ja vastuullinen toiminta on erityisen huomion kohteena Bovikin tilalla.
”Minulle on tärkeää, että eläimet saavat elää lajityypillisen elämän. Lampaiden kohdalla se tarkoittaa muun muassa sitä, että ne saavat kesällä laiduntaa ja liikkua laajoilla laitumilla. Luomutuottaminen tuo tavallista tiukemmat vaatimukset eläinten hyvinvoinnille, mikä sopii hyvin meidän toimintaamme ja periaatteisiimme”, Nurmi jatkaa.
Suomenlampaan liha on jo luonnostaan erittäin maukasta ja vähärasvaista. Bovikin lampaat laiduntavat kesän ja alkusyksyn etelärannikon saarissa ja luonnonniityillä. Ne syövät puiden ja pensaiden versoja ja lehtiä sekä heiniä, luonnonyrttejä ja -kukkia. Talvikaudella lampolassa lampaita ruokitaan luomuruoalla. Puhdas ja monipuolinen ravinto viimeistelee lihan erinomaisen maun.
Paitsi että monipuolinen luonnonravinto parantaa lampaan makua, laiduntaminen tarkkaan valituissa perinnebiotooppiympäristöissä on myös erinomaista luonnonmukaista maisemanhoitoa ja ylläpitää lukuisille uhanalaisille kasvi- ja eläinlajeille tarpeellista ympäristöä.
Bovikin luomulammas on valittu vuonna 2004 Suomen parhaaksi raaka-aineeksi.
Nokassa käytämme Bovikin luomukaritsaa monipuolisesti nokasta häntään -periaatteemme mukaisesti.
Menu Nokan pääruoka-annoksessa lautasella on aina karitsaa kahdella eri tavalla. Paistit ja fileet tarjotaan roseeksi paistettuna. Niskan ja lapojen lihat puolestaan haudutetaan ylikypsäksi antamaan toisenlainen makukokemus ja tuntuma. Kastikkeen pohjana on ravintolassa valmistettu karitsaliemi.
Lisää makuelämyksiä annokseen tuovat monipuolisesti ja ennakkoluulottomasti käytetyt villiyrtit ja kauden parhaat luomukasvikset. Karitsa-annos muuttaa siis hieman muotoan kesän aikana sesongin mukaan.