Vastuullisuus
Viinibaari
Nokka Chef Table
Kokka-elämysillallinen
Lahjakortti
Kanavaranta 7 F
+358 9 6128 5600
sales@nokkahelsinki.fi
RAVINTOLAN NOKAN
HIRVENLUUPOSLIINI
Nokasta häntään – ja luuhun asti!
Suomalainen Ravintola Nokka vie hirvenluuposliinilautasilla metsästä pöytää ja nokasta häntään -ajattelun uudelle tasolle.
Nokasta häntään – ja luuhun asti! Ravintola Nokka tarjoilee hirvitartaria hirvenluuposliinilautasilla.
Ravintola Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruohon metsästämän hirven kaikki lihat käytettiin ensin Nokan keittiössä, ja sitten luista keitetiin riistaliemi, niin kuin Nokassa on tapana. Mutta tällä koko eläimen käyttäminen vietiin astetta pidemmälle.
Keittiöpäällikkö Ruoho pyysi keramiikkataiteilija ja kuvanveistäjä Mari Paikkaria suunnittelemaan hirvenluuposliinista valmistettuja lautasia. Mari Paikkari valmistaa käsityönä suurimman osan Nokassa käytetyistä lautasista, mutta seikkailu riistan luista valmistetun luuposliinin maailmaan oli Marille ensimmäinen laatuaan. Ja todennäköisesti tämä on ensimmäinen kerta, kun hirven luita käytetään luuposliinin valmistuksessa.
Mari aloitti prosessin polttamalla hirven luita avotulella ulkona, jotta luista palaisi pois viimeisetkin rasvat ja gelatiinit. Sitä seurasi poltto korkeammassa lämmössä keramiikkauunissa, jolloin nuotiossa hiiltyneet luut muuttuivat puhtaan valkoisiksi.
Sen jälkeen luut jauhettiin hienoksi jauhoksi, joka sekoitettiin maasälvän ja muiden ainesten kanssa posliinisaveksi. Hirvenluujauholla on merkittävä rooli prosessissa, sillä 45 prosenttia posliinisavesta on luujauhoa.
Mari muotoili Nokalle pienet amouse-bouch hirvenluuposliinilautaset. Valmiit, ohuet lautaset ovat erittäin kovia ja puhtaan valkoisia. Valoa vasten katsottuna ne ovat hieman läpikuultavia. Hirvenluuposliinilautasilla tarjoillaan hirvitartaria ja muita riista-annoksia, jotka toivottavat ruokailijat tervetulleiksi illalliselle Nokassa.
Hirvenluuposliinillautasten kaltaiset projektit korostavat Ravintola Nokan kestävän kehityksen periaatteita ja jatkuvaa innovaatiota kaikessa toiminnassa, mikä on jo tuonut ravintolalle Michelinin vihreän tähden vuonna 2024 sekä mainintoja 360° Eat Guidessa ja muita palkintoja.
Keittiömestari Ari Ruoho harrastaa ulkoilua monipuolisesti, ja metsästyksen lisäksi hän myös kalastaa perholla ja sitoo itse perhonsa. Hyödyntääkseen hirven täysimittaisesti Ari säästi vuodasta osia ja sitoi hirvenkarvasta perhoja taimenen, lohen ja hauen pyyntiin.
Lisää tietoa Ravintola Nokasta: nokkahelsinki.fi
Lisää tietoa Mari Paikkarista: maripaikkari.com