Villiporoa Sallasta

Villiporoa Sallasta

Nokan klassikko

Laadukkaalla poronlihalla on ollut merkittävä rooli Nokan listalla alusta asti.Poro nousee alkuvuodeksi Menu Nokan pääruoaksi. Sallan Villiporolla ja Ravintola Nokalla on pitkä yhteinen historia – täysin villinä kasvanutta sallalaista poroa on tarjottu Nokassa jo ravintolan alkuajoista.
Pohjois-Sallan paliskunnassa poroja ei tarhata eikä ruokita lainkaan edes talvella, vaan ne syövät ympäri vuoden luonnonruokaa, kesän aikana jopa yli kolmeasataa erilaista kasvia. Tämä takaa lihan puhtauden ja parhaan mahdollisen, aidon luonnollisen maun.
Hannu Lahtelan suvulla on ollut poroja Sallassa yhtä kauan kuin Suomessa on ollut porotaloutta, jo 1600-luvulta asti. Poronhoidolla on suuri merkitys paitsi suvulle, koko paikalliselle yhteisölle. Poroerotteluun osallistuvat kaikki kynnelle kykenevät lapsista alkaen, jos ei muuten, niin saapumalla paikalle katsomaan. Myös Nokan ravintoloitsijat Ari Ruoho ja Terhi Vitikka sekä suurin osa Ravintola Nokan henkilökunnasta on osallistunut poroerotukseen Sallassa, viimeksi syksyllä 2022.
Sallan Villiporon yrittäjä Hannu Lahtela on kouluttautunut lihateknikoksi ja tehnyt tinkimätöntä työtä laadukkaan poronlihan puolesta.

Lahtela on erityisen tarkka siitä, että laadukas raaka-aine käsitellään oikein alusta loppuun: sekä niin, että porosta ei mene mitään hukkaan, että niin, että se myös tarjoillaan mahdollisimman laadukkaasti valmistettuna. Nokka on ainut ravintola, johon Lahtela toimittaa poronlihaa.
Hannu Lahtelan Sallan Villiporo on ensimmäinen Ravintola Nokan luottotuottaja. Yhteistyö on jatkunut yli kaksikymmentä vuotta. Sinä aikana moni asia on muuttunut, mutta laadukas poronliha ja Nokan keittiön luotto esimerkilliseen tuottajaan ovat pysyneet ja jos jotain, niin kasvaneet.
Poro on loppuvuoden Menu Nokan pääruokana monessa eri herkullisessa muodossa. Grillattua poronsydäntä on tarjolla myös alkuruokana a la cartella. Nokasta häntään -periaatteemme mukaisesti porosta käytetään kaikki ruhon osat.