Villiporoa Sallasta

Villiporoa Sallasta

Nokan klassikko

Laadukkaalla poronlihalla on ollut merkittävä rooli Nokan listalla alusta asti.Poro nousee alkuvuodeksi Menu Nokan pääruoaksi. Sallan Villiporolla ja Ravintola Nokalla on pitkä yhteinen historia – täysin villinä kasvanutta sallalaista poroa on tarjottu Nokassa jo ravintolan alkuajoista.
Sallan paliskunnassa poroja ei tarhata eikä ruokita lainkaan edes talvella, vaan ne syövät ympäri vuoden luonnonruokaa, kesän aikana jopa yli kolmeasataa erilaista kasvia. Tämä takaa lihan puhtauden ja parhaan mahdollisen, aidon luonnollisen maun.
Hannu Lahtelan suvulla on ollut poroja Sallassa yhtä kauan kuin Suomessa on ollut porotaloutta, jo 1600-luvulta asti. Poronhoidolla on suuri merkitys paitsi suvulle, koko paikalliselle yhteisölle. Poroerotteluun osallistuvat kaikki kynnelle kykenevät lapsista alkaen, jos ei muuten, niin saapumalla paikalle katsomaan. Myös Nokan keittiöpäällikkö Ari Ruoho ja osa Ravintola Nokan muusta henkilökunnasta on osallistunut poroerotukseen Sallassa.
Sallan Villiporon yrittäjä Hannu Lahtela on kouluttautunut lihateknikoksi ja tehnyt tinkimätöntä työtä laadukkaan poronlihan puolesta.

Lahtela on erityisen tarkka siitä, että laadukas raaka-aine käsitellään oikein alusta loppuun: sekä niin, että porosta ei mene mitään hukkaan, että niin, että se myös tarjoillaan mahdollisimman laadukkaasti valmistettuna. Nokka on toinen niistä vain kahdesta laaturavintolasta, joihin Lahtela toimittaa poronlihaa.
Hannu Lahtelan Sallan Villiporo on yksi ensimmäisistä Ravintola Nokan VIP-tuottajista. Yhteistyö on jatkunut jo kohta kaksikymmentä vuotta. Sinä aikana moni asia on muuttunut, mutta laadukas poronliha ja Nokan keittiön luotto esimerkilliseen tuottajaan ovat pysyneet ja jos jotain, niin kasvaneet.
Loppuvuoden Menu Nokassa poroa on pääruoassa lautasella kolmessa eri muodossa. Täydellisen mediumiksi paistetun, suussa sulavan murean sisäpaistin lisäksi annoksessa on pitkään kypsytettyä potkaa ja niskaa. Nokasta häntään -periaatteemme mukaisesti näiden porojen muiden osien lihat tullaan tarjoamaan tulevaisuuden menuissa.